Dudullu Osb Mah. İmes San. Sit. B Blok 204. Sk. No:1 Ümraniye/İstanbul
YANICI VE PATLAYICI TOZLARDA TOZ TOPLAMA SİSTEMLERİ
Yanıcı ve patlayıcı çok fazla sayıda toz çeşidi bulunmaktadır. Patlamalar, doğru konsantrasyonda ince bölünmüş toz havada asılı kaldığında ve yeterli bir tutuşma kaynağına maruz kaldığında meydana gelir. Bir toz toplama ünitesi, çalışmasıyla havada asılı duran ince bölünmüş parçacıklardan oluşan bir bulutu tutar. Bir ateşleme kaynağı toz bulutunun yanmasını başlatırsa, buluttaki gazlar yanma sırasında oluşan ısı nedeniyle hızla genişler. Bu genişleme toz toplama ünitesi içinde gerçekleşirse, oluşan ani basınç artışı şiddetli bir yırtılmaya neden olur. Toz parçacıklarının yanıcı olduğu bilindiğinde, maddi hasar ve kişisel yaralanma riskini azaltmak için önceden önlemler alınmalı ve uygun koruma sağlanmalıdır. Eğer tozun yanıcı-patlayıcı olup olmadığı bilinmiyorsa, mutlaka analiz yaptırılmalıdır.
Potansiyel Patlayıcı Tozlardan Bazıları
Patlayıcı tozun olduğu ünitelerde mutlaka ATEX sertifikalı patlama kapaklı filtre kullanılmalıdır, patlama durumunda filtrenin yapısını koruyabileceğinden emin olunmalıdır.
Herhangi bir filtre ünitesine patlama kapağı takmak yeterli olmamaktadır. Takılan kapağın işlevselliğinden ve olası bir patlama durumunda filtrenin yapısını koruyabileceğinden emin olunmalıdır.
Tozların patlayıcı özellik taşıdığı uygulamalarda sadece filtrede önlem almak yeterli olmamaktadır. Böyle bir patlama durumunda filtrede meydana gelen patlama işletmeye geri tepmekte ve İkincil Patlama diye adlandırılan durum gerçekleşmektedir. İkincil Patlama başta can kaybı olmak üzere büyük maddi hasarlara yol açabilmektedir. Patlamanın işletmeye geri tepmesini engellemek için patlama yönlendirici özelliği olan ekipmanlar kesinlikle kullanılmalıdır. Bunlardan en önemlisi izolasyon vanasıdır.